Els blocs electorals als informatius a TV3 i Catalunya Ràdio

{ Posted on jun 03 2009 by admin }

Quan arriben unes eleccions, ja fa temps que els informatius de TV3 i Catalunya Ràdio han de seguir les directrius de la Junta Electoral Central i destinar un temps prèviament determinat a cada una de les formacions polítiques. Com els periodistes no hi estan d’acord amb aquesta norma, no signen les informacions i deixen les notícies electorals arraconades als darrers minuts de l’informatiu.

El sistema de blocs electorals no sembla, sens dubte, la millor opció per donar un bon exemple democràctic als ciutadans. Encara que els blocs tenen un aspecte positiu perquè permeten que totes les formacions politiques puguin tenir una presència proporcional en els mitjans de comunicació, la conseqüència és que es genera un conflicte amb la llibertat d’informació dels professionals dels mitjans. La queixa constant (s’explica en tots i cada un dels informatius) dels periodistes, fa que els blocs tinguin, ara mateix, una imatge negativa i allunya als telespectadors de les informacions. Seria interessant veure les estadístiques del zapping que es genera en el moment dels blocs electorals…

La lluita dels partits polítics pels minuts de televisió o de ràdio és comprensible però també haurien d’entendre que l’establiment dels blocs, quan els periodistes no hi estan d’acord, genera un rebuig per part de l’opinió pública que encara els allunya més dels ciutadans. A més, en un panorama mediàtic tan diversificat com el que tenim en aquests moments, aquesta lluita pels minuts als informatius autonòmics sembla una mica passada de moda.

Els partits tenen al seu abast un munt d’eines comunicatives que els poden permetre arribar als ciutadans de manera efectiva per transmetre-li el seu missatge. TDT, ràdios digitals, web 2.0, xarxes socials, etc… Els canals de comunicació són múltiples i, si s’aprofiten bé, no hauria de ser tan important disposar o no d’aquests blocs electorals que passarien a ser un reducte del passat.

Post a Comment