El CCCB dedica una exposició al fenomen quinqui dels 80

{ Posted on may 26 2009 by admin }
Tags : , ,
Categories : Comunicación

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona va inaugurar ahir una nova exposició que promet aixecar força interès: “Quinquis dels 80: cinema, premsa i carrer“. Oberta fins el 6 de setembre, Quinquis fa un recorregut per algunes de les pel·lícules (i també per la premsa i la música del moment) que van saber mostrar – amb un to gairebé documental - la conflictivitat que es vivia als carrers de moltes ciutats espanyoles a finals dels 70 i principis dels 80.

Les drogues, la delinqüència juvenil i les primeres experiències sexuals, moltes vegades traumàtiques, formaven part de l’argument de totes aquelles pel·lícules, algunes de les quals encara avui són recordades com “Yo, el Vaquilla”, “Navajeros”, “El Pico 1 y 2″, “Perros callejeros” o “Colegas”, entre moltes altres. Els directors Eloy de la Iglesia i José Antonio de la Loma van ser els més prolífics en aquest subgènere.

“Quinquis dels 80″ és una interessant reflexió sobre les transformacions que es van viure a Espanya i especialment als barris degradats de les grans ciutats durant aquells anys, marcats per l’arribada de la democràcia, el creixement urbanístic desordenat i mal planificat i uns percentatges d’atur molt alts. L’exclusió social era un perill real en aquells temps, un aspecte que convé recordar més encara en moments com l’actual en què la crisis econòmica pot tenir efectes negatius pel que fa a la cohesió social.

Les comissàries de l’exposició són Mery i Amanda Cuesta.

Post a Comment