Una participació del 37,5% a Catalunya a les eleccions europees

{ Posted on jun 08 2009 by admin }

Ja tenim a sobre de la taula les dades de participació més baixes de la història de les eleccions democràtiques a Catalunya. L’abstenció, per tant, ha sigut l’opció majoritària dels catalans. Ara, els partits comentaran amb molta vehemència que estan preocupats per aquesta participació tan baixa i manifestaran que s’obre un període de reflexió per saber exactament com s’ha de reaccionar davant d’aquesta dada.

Aquestes declaracions de preocupació són quelcom que es repeteix des de fa unes quantes convocatòries electorals perquè cada cop són més els ciutadans que, per les raons que sigui, decideixen no anar a votar. Malgrat això, la tendència no varia i l’abstenció segueix guanyant adeptes. Això vol dir que els partits no han reflexionat correctament o que aquestes reflexions s’han quedat en paper mullat un cop passa una setmana de les eleccions.

En les eleccions europees el principal problema, sota el meu punt de vista, és que la societat no entén l’efecte que poden tenir les decisions del Parlament Europeu en la seva vida quotidiana. Tenint en compte que a Brusel·les es prenen mesures legislatives de clara incidència, vol dir que no s’ha explicat gens bé el paper del Parlament.

En el dia a dia, els partits polítics centren els seus missatges de comunicació en la política interna del país i només recorden el tema europeu quan hi ha eleccions. Fins i tot en campanya, la majoria dels candidats no han profunditzat en aquesta importància del Parlament Europeu i s’han limitat a continuar amb les picabaralles habituals de la política catalana i espanyola. Són dinàmiques difícils de canviar però, mentre no es faci, no podrà variar la percepció que els ciutadans tenen del llunyà Parlament Europeu.

Si a Brusel·les es prenen decisions importants, el que s’ha de fer és comunicar-les i explicar-les als ciutadans. Si els partits no ho fan, els mitjans seguiran arraconant l’actualitat del Parlament Europeu a espais secundaris i la societat seguirà sense interessar-se per tot plegat. Canviar la tendència està a les mans dels partits però dubto molt que s’hi posin.


2 Responses to “Una participació del 37,5% a Catalunya a les eleccions europees”

  1. A la baixa participació cal afegir-hi la pujada del vot en blanc, que a Catalunya ha arribat gairebé al 3% dels vots, quan el 2004 només va arribar al 0,55%.

    És a dir, no només la majoria de la societat ha optat per l’abstenció, sino que una part destacable de la gent que ha anat a votar ha considerat que no se sent representada per cap de les opcions polítiques que es presentaven.

    Són senyals que, efectivament, creix la separació entre el món polític i la societat en general, malgrat la importància del Parlament Europeu que ahir s’escollia.

    És claríssim que els partits han de repensar les seves campanyes i estratègies de comunicació perquè s’ha demostrat que no han servit per transmetre als electors la importància del que estava en joc en aquestes eleccions. A no ser que ja els hi vagi bé que la societat se segueixi separant de la política i es redueixi el nombre de gent a la que cal mobilitzar per guanyar unes elsccions, que tot podria ser…

  2. La sospita final és del tot fonamentada. Els que en saben diuen que és un símptoma de què som una “democràcia madura”. Jo afegiria també una “democràcia desil·lusionada”.

Post a Comment