Otro sitio realizado con WordPress
Random header image... Refresh for more!

Debats que es fan i es desfan

Xavier Barrachina Està clar que els debats entre els candidats que concorren a unes eleccions són una de les peces centrals d’una campanya electoral. Totes les parts implicades en la campanya els esperen cada vegada que es convoquen eleccions: els polítics per aprofitar una nova ocasió de fer arribar el seu missatge als electors potencials (ja sigui fent el debat o discutint amb els contrincants si es fa o no), els mitjans per treure pit (el que ofereix el debat als electors) o per analitzar-ne el resultat (a cada debat el segueixen infinites i, sovint, contraposades valoracions de qui l’ha guanyat o perdut, qui ho hauria pogut fer millor, etc); i els electors (si no tots, sí una bona part) per poder acabar de decidir el seu vot o per confirmar que el seu candidat és el millor.

Tot i ser un tema central en cada campanya, al nostre país sempre s’organitza un” debat” previ al debat en sí: la preparació i negociació entre partits per decidir si es fa debat i com quan i on es porta a terme. I aquesta propera campanya per les eleccions al Parlament no és cap excepció. Actualment ens trobem en plena “representació” dels dos principals partits (CiU i PSC), discutint-se per poder fer els debats en el format que més convé a cada formació.

Tot i que normalment els debats interessen més a l’aspirant i menys al polític que es troba actualment en el càrrec, sembla que en aquesta ocasió ha estat el president Montilla (o el PSC) qui ha proposat fer el debat. Tal i com van les enquestes, s’entén que en aquestes eleccions Artur Mas serà l’home a batre i José Montilla l’aspirant…

La novetat d’aquest cas és que la discussió s’està centrant en si els candidats poden fer un debat en castellà o no… No és estrany que el PSC faci la proposta de fer un debat en castellà. Els passos que han donat fins ara semblen apuntar en una recuperació de valors espanyols que no han tret gaire a la llum durant la legislatura, però entre la tornada de Celestino Corbacho de Madrid i la desaparició de les llistes d’algun dels representants del sector més catalanista del partit (com el conseller Castells), sembla que vulguin apel·lar als electors menys catalanistes que acostumen a votar-los en unes eleccions generals però que no es mobilitzen en unes autonòmiques.

I a CiU ja li va bé la discussió: que el PSC reivindiqui el castellà li va bé per pescar algun vot d’electors catalanistes del PSC i perquè el PP entrarà en la discussió per dir que el tema espanyol li pertany més que a ningú, i així són dos a desgastar el partit que governa.

Veurem com acaba l’estira i arronsa, però seria una llàstima que, una vegada més, ens quedéssim sense un debat entre els principals candidats perquè decideixin que amb la baralla per muntar el debat ja n’han tingut prou per fer arribar el missatge que volien i un debat sempre comporta riscos… Un altre tema és si és just fer un debat amb només dos candidats quan hi ha tants partits representats al Parlament, però d’això, ja en parlarem més endavant.

Be Sociable, Share!
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • StumbleUpon
  • Delicious
  • Google Reader
  • LinkedIn

0 comments

There are no comments yet...

Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment